It-kriminelle udnytter coronavirussen og det, at alle arbejder hjemmefra. For sikkerheden og opmærksomheden er ofte er lavere, når man sidder hjemme end, når man er på kontoret.

Mail fra POLITI

Vi oplever nogle gange, at vores kunder bliver lokke med mails, der udnytter Fibias brand til at få dem til at klikke ind på mistænkelige hjemmesider, og på samme måde, bliver der lige nu rundsendt mails, hvor afsenderen er "POLITI". Mailen gør brug af politiets coronahjemmeside-branding og layout og ser meget troværdig ud. Tjekker man afsenderens mailadresse, så er det imidlertid meget tydeligt, at der er tale om en phishing-mail.

Både det amerikanske CDC og World Health Organization (WHO) udnyttes også til dette.

Word og pdf macrofiler

Der er også for tiden øget melding om rundsendelse af mails med word-, excel- og pdf-dokumenter med makroer i, som ved åbning af dokumentet bliver eksekveret, og dermed installerer datatyven.

VPN til private

VPN er blevet populært for tiden, og mange private er begyndt at købe sig adgang til forskellige VPN-systemer til deres private brug. Det er en ganske god ide, men vær meget opmærksom på, om det er et egentlig selskab med et acceptabelt VPN -produkt bag. Flere kriminelle er begyndt at "sælge" adgang til VPN-software, men reelt lænses ens kreditkort i stedet.

Fake antivirus

Fake news er oppe i tiden, og det er fake antivirus også. Nogle tilbyder nu særlige antivirusprogrammer, der beskytter ekstraordinært i disse coronatider. De er falske, da der ikke findes særlig beskyttelse. Installerer du programmet, så har de kriminelle fuld adgang til din computer og netværket bag.

Hjemmearbejde og Microsoft Office 365

Flere phishing-mails angriber konkret Microsoft Office 365 online, der benyttes i ekstraordinær grad i disse dage. Disse mails er phishing-mails, så vær ekstra opmærksom på alle mails, du modtager både på din arbejdscomputer og på din private computer. De skjuler sig som alt fra missede kald i Skype, HR-mailinformation og meget andet.

Kompensation for coronapåvirkning

Der findes mange gode muligheder i Danmark for økonomisk kompensation, hvis man er blevet påvirket af corona. Flere og flere mails og hjemmesider udnytter dette til at få brugeren til at udlevere sine bankoplysninger eller andre oplysninger.

Mobil-apps om corona

Der er også begyndt at udkomme rigtig mange apps, der vil bidrage til at sprede information om corona. Fx kan det være, at du bliver bedt om at melde ind, om du kender til cases i dit område. Mange af disse får ved installation adgang til din smartphone, så vær meget opmærksom på, hvad du bruger af apps – især hvis du er på andet end Apple, hvor sikkerheden er markant lavere i kontrollen af udbudte apps. Der går også SMS-beskeder rundt med links og information, så mobilbrugere kan ikke nøjes med at være opmærksomme på apps.